poniedziałek, 24 października 2011

Koperty z farszem Opieńkowo-Jajecznym


POTRZEBUJEMY :

300g opieńki (już po obgotowaniu)
4 jajka
1 średnia cebula
1 łyzka oliwa
sól,pieprz wg.uznania
olej do smażenia

Na naleśniki:

250 ml mleko 2%
1 i 1/2 szklanka mąki - można więcej jak ciasto za rzadkie
2 jajka
pół lyżeczki soli
1 duża łyżka oleju
1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)

Obgotowane i odsączone na durszlaku opieńki kroimy w kosteczkę.
Cebulę siekamy.Na rozgrzaną patelnie wkładamy grzyby i cebulę.Smażymy ciągle mieszając około 15 minut i przekładamy do miski.Jajka gotujemy na twardo-obieramy ze skorupek i siekamy dość drobno,następnie dodajemy do grzybów.Wlewamy łyżkę oliwy doprawiamy pieprzem,solą i mieszamy.Na usmażone nalesniki wykładamy porcję farszu, zawijamy w kopertę i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.

Możemy podać z czerwonym barszczykiem.

Smakują rewelacyjnie-Polecam :=)

A teraz idę sobie kawusie zrobić.Miłego dnia Dla Wszystkich  :-)

13 komentarzy:

  1. opieńków chyba jeszcze nigdy nie jadłam. A te koperty wyszły Ci niesamowicie równiutko! piękne i smaczne chyba, co?

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak Monia,były smaczne.Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te koperty,no i jajko z grzybami-smak mojego dziecińśtwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. opieńki mniam.. na takie koperty to mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyżbyś na grzyby się wybrała? Prezentują się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie Heniu,coś ty.Dostałam całą reklamówę.Ale do końca nie byłam przekonana czy to jadalne hihi,więc Pyza mi pomogła w rozeznaniu się na nich :-)To dzięki jej wiedzy o grzybach nie wyrzuciłam ich.Ale są pycha te grzyby mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! W pierwszej chwili myslalam, ze to z jajeczniv=ca a nie z gotowanymi.
    A opienki jadlam tylko raz namowiona przez Malzonka zrobilam marynowane i to nie byl chyba najlepszy wybor, bo nozki jakies twarde byly.

    OdpowiedzUsuń
  8. thiessa,być może są twarde ogonki,tego nie wiem bo ja na szczęście miałam same kapelusze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię opieńki! A nawet dostałam pokaźny słoik od Pyzy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No to super !!! A ja właśnie dzięki Pyzie nie wyrzuciłam tych grzybów hihi ;) Bo ja sie nie znam na grzybach ale ona mi powiedziała właśnie że to są na pewno opieńki i już !!! Więc poinstruowała mnie jak je obgotować itp.i mam jeszcze na jakies trzy dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no znalazłem to danie i ześliniło mnie na maksa. Wchodzić tu to normalnie człowiek zaraz polegnie, albo z głodu, albo z zachwytu. ( masakra normalnie , ślinotok maksymalny )Opieńki dopiero będą na jesieni, ale zrobię kurde z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jesteś szalony hihi ^^ ale z pieczarami to już nie to ;/;/

      Usuń
  12. pieczarki wymiatają !Pyszneeeee. Przynajmniej się już nie ślinię. Dołożyłem jeszcze plasterek sera żółtego, a do jednego dodałem jeszcze dobrej kiełbaski. Bardzo dobry pomysł. W sensie , że dobry i że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .