poniedziałek, 26 września 2011
Kolorowy Misz-Masz
Dzisiaj na obiadek mieliśmy ostro ale smacznie ;-)
POTRZEBUJEMY :
3 plastry od schabu (grubość wg.uznania)
1 czerwona papryka
1 zielona (mozna inny kolor to już według swojego gustu)
1 mała papryczka chili
1 średni bakłażan
1 duza biała cebula
1 szklanka nać pietruszki (posiekać)
3 łyzki sos sojowy-ciemny
1 łyzka olej/oliwa
15dag.czosnek płatki lub swieży
1 puszka groszek konserwowy (200g)
3 łyżki sos czosnkowy chili (Tao-Tao)
1 łyzeczka papryka w proszku czerwona
2 łyzki stołowe przyprawa w proszku (do kebabu)
sól,pieprz (wg.uznania)
Wszystkie warzywa i mięso myjemy.Z papryczki chili żeby nie było za ostre wyjmujemy nasionka,chyba że ktoś woli bardzo ostro to zostawiamy.Mięso kroimy w paski,cebulę w krążki,bakłażana w słupki a paprykę w grubszą kostkę. Na głęboką patelnię lub do woka wlewamy olej lub oliwe. Dodajemy pokrojone mieso i doprawiamy je papryką słodka w proszku, przyprawą kebab i dolewamy sos sojowy ciemny.Smażymy jakieś pięć minut mieszając. Nastepnie dodajemy wszystkie warzywa + zieloną natkę pietruszki,polewamy sosem czosnkowym z chili i dusimy do miękkości pod przykryciem,od czasu do czasu mieszając.Na koniec dodajemy odsączony groszek ,doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy..
Podajemy np. z ryżem i surówką.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super, pięknie to wygląda :0
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek;) i do tego te cudowne kolory;)
OdpowiedzUsuńNo i znowu pikantnie u Ciebie:)Super!
OdpowiedzUsuńLubię takie pikantne i kolorowe potrawy
OdpowiedzUsuńjej jaki piękne i kolorowe danko:) bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Apetyczny ten kolorowy misz masz :)
OdpowiedzUsuń