sobota, 1 października 2011
Żeberka z Rękawa
Dzisiaj no obiad dla moich bliskich zrobiłam pyszne soczyste żeberka mmmm :-)
Potrzebujemy:
1,5kg żeberka wieprzowe
1,5cm laski imbiru
2 łyżki sos sojowy ciemny
1 łyżka sos chili z imbirem
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki musztardy Develey
sól,pieprz (wg.uznania)
rękaw do pieczenia
Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól z kazdej strony i wkładamy do lodówki.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.
Ja podałam z burakami i ziemniakami.
Smacznego :=)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam takie żeberka :)
OdpowiedzUsuńi to jest pycha miesko:)
OdpowiedzUsuńCoś mi wczoraj pięknie pachniało pysznym mięskiem!A to Twoje żeberka były! A swoja drogą na degustację nie zaprosić?!
OdpowiedzUsuńO holender i znowu mam przechlapane u Ciebie hihi ;D Dzięki :)
OdpowiedzUsuńOoo, jakie cudne! :O Mnie wychodzą dobre, ale nie takie piękne, jak Twoje, może spróbuję z tym rąkawem? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDawno już nie pieklam żeberek...Twoje wyglądają swietnie!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzekam na gołąbkowy wpis:)