sobota, 24 września 2011

Pieczona Golonka

Pyszna pachnąca goloneczka + zimne piwko = niebo w gębie ;)





Na dwie osoby potrzebujemy :


  • 2 golonki po 1 kg
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8-9 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyzki soli peklowej
  • 1 łyzka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody przegotowanej
  • 2 duże cebule
  • 1/2 opakowania mrożonki (groszek zielony)
  • 1/2 opakowania mrożonki (marchew w kostce)
  • 1 piwko (ja dałam Tyskie)

Do 1,5 l wody dodajemy czosnek,listki,ziele ang.sól peklowa,cukier i sól kuchenną (mieszamy)
Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.Żeby była smaczniejsza to peklujemy ją pare dni. Po tym czasie wyjmujemy .Do naczynia zaroodpornego włewamy pół piwka i kładziemy goloneczki.Ja dodałam jeszcze dodatkowo 2 listki laurowe na golonki.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekrecając.30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy nasze mrożonki i cebulkę pokrojona w krążki.Znowu polewamy piwkiem i pieczemy. . . .

Podałam  na goraco z zimnym piwkiem :-)))

5 komentarzy:

  1. prawdziwie męskie danie ;)
    ps. rozbawił mnie Twój szablon na blogu :) super jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi,hi dzieki :) Ale ja to też chyba jak facet bo uwielbiam golonkę mniami ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję! u Ciebie swojsko :) bardzo fajnie! i bardzo radosny nagłowek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, a ja od jakiegoś czasu zastanawiam się, co zrobić z golonką, która zalega mi z zamrażalce... teraz już wiem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio robiłam golonkę w piwie na kapuście, wprawdzie nie wyglądała tak smakowicie jak Twoja ale mojemu Mężczyźnie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .