Napisałam placuszki,ponieważ ja zrobiłam takie niewielkie :)
SKŁADNIKI:
- Na placki:
- 10 sporych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
- sól (wg.uznania)
- pieprz czarny (wg.uznania)
- szklanka mąki pszennej (jak za mało dodac wiecej)
- łyzkę maki ziemnaczanej
- olej do smażenia
- troszkę posiekanej pietruszki do smaku (mozna bez jak kto lubi )
- Na gulasz:
- 2 polędwiczki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 zabek czosnku
- 1 mała cebulka
- 4-5 pieczarek
- 2 pomidory
- 2 łyżki mąki
- 2 kostki mięsne (winiary)
- sól,pieprz wg.uznania
- nać do dekoracji
Ziemniaki , cebulę i czosnek obieramy,trzemy na tarce do ziemniaków.Dodajemy jajka,sól , pieprz i drobno posiekana pietruszkę,oraz mąkę dokładnie mieszamy wszystko.Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje ciasta i lekko spłaszczamy,placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Myję mięsko i osuszam recznikiem papierowym.Papryki i pomidory równiez myję,z pomidorka sciągam skórki i kroję wszystko w kostke w łącznie z mięsem.Pieczarki obieram kroje w paski.Cebulke i czosnek obieram i drobno siekam.W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mieso na rozgrzany tłuszcz.Posypuje papryka słodka,sola i troszke pieprzem.(mieszam od czasu do czasu) Gdy miesko zaczyna robic sie na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smaże do zezłocenia sie cebuli i czosnku.Po tym czasie zalewam gorąca woda,wrzucam pokrojone wszystkie warzywa + dwie kostki mięsne. Gotuję wszystko 20 minut. Po upływie 20 min. mieszam mąkę z wodą energicznie mieszając żeby mi sie kluchy nie porobiły. Zalewam wywar i sosik gotowy. Na talerz układam placka,polewam gulaszem i przykrywam następnym plackiem.Posypuje natką i podaję :)
SMACZNEGO
A teraz mykam na zakupy :-)
Mmmmmmmmmm pycha, ostatnio chodzą za mną takie placki, muszę tylko znaleźć czas na ich przygotowanie.
OdpowiedzUsuń