Na przygotowanie ich potrzeba nam :
- 1kg żołądki z indyka
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 2 marchewki (średnie)
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera (małego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 kostka rosołowa
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
- 3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
- 2 duże łyżki przyprawy do flaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól do smaku
Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.
Wykonanie zasmażki: Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.
Wykonanie zasmażki: Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.
Przepyszne, sycące flaczki z zasmażką to jest to !!!
interesujace !!
OdpowiedzUsuń