Przyznam się że robiłam to pierwszy raz i zajeło mi to aż 39 minut z zegarkiem na ręku hihi ^^
SKŁADNIKI:
- 6 sztuk skrzydełka z kurczaka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 łyżka sos sojowy-ciemny
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza (zmielona)
- 1 garść nać piertuszki (posiekana)
- 1 ząbek czosnek
- papryka słodka czerwona (wg.uznania)
- przyprawa do kurczaka złocista(wg.uznania)
- oliwa
- sól,pieprz (wg.uznania)
- Ponadto:
- Ostry nożyk !!! ;)
Skrzydełka myjemy -osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie je trybujemy ( u mnie to były wszystkie kości aż do lotki) Papryczkę myjemy i usuwamy nasionka ,cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy dość drobno. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa z posiekaną pietruszką (lekko solimy i pieprzymy) i podsmażamy do miękkości -mieszając.Do miski wkładamy zmielone mięso z piersi kurczaka dodajemy warzywa,doprawiamy i mieszamy. Następnie tym farszem nadziewamy nasze skrzydełka.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy skrzydełka,posypując je przyprawą do kurczaka i papryką słodką.Pieczemy 60 minut.Pierwsze 30 pod przykryciem następnie odkrywamy,przekładamy na drugą półkę od góry i pieknie podpiekamy następne 30 minut,w miedzyczasie przekręcając . I gotowe.
SMACZNEGO . . . .
Faszerowałam kiedyś skrzydełka, pyszne były. Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują! Na letni piknik w sam raz :)
OdpowiedzUsuńJaki smaczny przepis na skrzydełka,mam w lodówce świeże to może i zrobię takie tylko nigdy nie trybowałam mięsa:)
OdpowiedzUsuńJa też,ale wczoraj pani w mięsnym mi pokazała jak.I wcale nie jest tak trudno hihi.Z czasem nabiorę wprawy :) Dzieki . . .
OdpowiedzUsuńO rany! w życiu nie uwierzę że to zajmuje tylko 39 minut :)
OdpowiedzUsuńPoważnie tyle czasu mi to zajeło.Ty piszesz Tylko a ja piszę że Aż ??? Jednak sie troszkę nagrzebać trzeba hihi ;)Ale nabiore wprawy to bede szbko dygać ;D
OdpowiedzUsuń