Jest ostro !! Nie powiem że nie ,ale jest równiez smacznie :)
Ale za to szybkie do zrobienia :-)
Na dwie osoby potrzebujemy :
1 mały bakłazan
1/2 papryka czerwona
1/2 papryka chili
2 ząbki czosnku
3-4 cm laski imbir świeży
1 łyzka stołowa curry
sól do smaku (ok 1/2 łyzeczki)
pieprz kolorowy (wg uznania)
3 łyżki olej do smazenia dobry
Na marynatę piersi :
2 duże łyżki sos chili czosnkowy
2 łyżeczki do herbaty sos chili z imbirem
2 łyżki sos sojowy-ciemny
jak o czym ś zapomniałam to nie szkodzi widać na foci ^^
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.
Np. z ryżem i dowolną surówką....
Smaczne polecam :-)
Ale dużo warzyw! Lubie tak, twój talerz ma baardzo apetyczną zawartość ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Jest ostro i powinno byc ostro. Takie polaczenia baklazanowe nie sa mi obce, ale dodatek kurczaka swietnie pasuje.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńoj, faktycznie widzę że lubisz imbir ;) ja też lubię jak jest ostro, a jak można jeszcze coś tak szybciutko przyrządzić to jeszcze lepiej!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com