sobota, 20 sierpnia 2011

Kotlety z udek

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

Potrzebujemy :

4 całe udka  z kurczaka
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)

Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałycz części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku .
Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso.


Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.

W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..





Ja podałam z frytkami i ogóreczkiem :)



Smacznego :-))))
                                       

5 komentarzy:

  1. Fajne, bardzo lubię. A z sosem czosnkowym pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No są troszkę ostre ,nie powiem że nie ale właśnie takie lubię mmmm ;) Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. takimi kotletami mój P. będzie zachwycony! Mięso z udek uwielbia ale nie lubi obgryzać kości hi hi hi! Pomysł I klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z kolei lubię ' cyckać ' kosteczki hihi ;D Gracjas ;)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .