Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)
Potrzebujemy :
4 całe udka z kurczaka
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)
Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałycz części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku .
Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso.
Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..
Ja podałam z frytkami i ogóreczkiem :)
Smacznego :-))))
Fajne, bardzo lubię. A z sosem czosnkowym pycha :-)
OdpowiedzUsuńNo są troszkę ostre ,nie powiem że nie ale właśnie takie lubię mmmm ;) Dzięki :*
OdpowiedzUsuńtakimi kotletami mój P. będzie zachwycony! Mięso z udek uwielbia ale nie lubi obgryzać kości hi hi hi! Pomysł I klasa!
OdpowiedzUsuńJa z kolei lubię ' cyckać ' kosteczki hihi ;D Gracjas ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł na obiad;)
OdpowiedzUsuń