Mój przepis na Pyszne aromatyczne gołąbeczki ;))
SKŁADNIKI:
- 1 biała kapusta
- 0,5 kg mieso mielone wieprzowo-wołowe
- 300g ryż biały (trzy torebki ryżu po 100g)
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku (można mniej jak ktoś nie lubi)
- 1/2 margaryna do smażenia lub smalec
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sól,pieprz ( według uznania)
Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb. Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca ściągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy. Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę/lub smalec na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam. Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody (można podlać wywarem z rosołu,ja tego nie robię bo zwyczajnie nie lubię;)),wkładam pozostałe liście na spód. Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
SMACZNEGO :)
Podawać z ulubionym sosem :-)
Ja podałam z pomidorowym :-)
Mniam,mniam ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .