Pomidorowa czyli 'Ulubiona' z makaronem
Córcia lubi gruby makaron a ja cienki,więc poszłyśmy na kompromis i ugotowałyśmy grubsze wstążki ^^SKŁADNIKI:
- Makaron ( ja dałam wstążki) opakowanie
- 2,5 do 3 l woda
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruchy (korzeń)
- 1 mała cebulka
- pietruszka nać 2-3 gałązki
- 1/4 selera (korzeń)
- śmietana 18% (według uznania)
- 100-150g koncentrat pomidorowy (jak ktoś lubi bardziej czerwona zupe mozna dać więcej)
- 1 lub 2 łyżki mąki (to zależy jaką chcemy mieć,mniej lub bardziej gęstą )
- 1 kostka drobiowa (winiary)
- sól,pieprz (według uznania)
Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Skrzydełka dokładnie myjemy pod bierzącą woda, wrzucamy do garnka zalewamy zimna woda. Warzywa obieramy,również myjemy kroimy na kawałki ( jak kto lubi) Małą obraną,umytą cebulke dodajemy w całości dodajemy do wywaru.(doprawiamy sola,pieprzem i kostką rosołową) Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mieska.Dodajemy przecier pomidorowy( gotujemy do rozpuszczenia sie jego) Następnie mieszamy mąke z wodą i śmietaną energicznie żeby nam sie kluchy nie porobiły. Wlewamy do wywaru mieszając.Gotujemy ok. 3 minutki i mozemy wykładac na miseczki wczesniej ugotowany makaron,polewając zupką. Dekorujemy pokrojoną drobno natką pietruszki.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .