wtorek, 9 sierpnia 2011

Gulasz z Karkówki

Dziś proponuję pyszny gulasz z karkówki :)

Jest wspaniały do wszystkiego.Jego wspaniałą barwę zawdzięczamy dzięki kostce mięsnej i sosu sojowego.Jak wygląda tak smakuje.



SKŁADNIKI:

  • 1/2kg piękniej świeżej karkówki
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyzka sos sojowy-ciemny
  • 1 kostka mięsna
  • 2 łyzeczki papryka słodka czerwona
  • 2 duże łyzki przyprawa do kurczaka(złocista-idealnie pasuje do tego sosu)
  • 2 łyzki margaryna zwykła
  • sól,pieprz(wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Karkówke myję , osuszam recznikiem papierowym i kroje w kostkę. Papryke oczyszczam,myję i również kroję ale w grubszą kostkę.Cebulke i czosnek obieram i siekam dosyć drobno. W rondlu roztapiam margarynę i wrzucam mięso. Doprawiam w/w przyprawami oraz sosem sojowym  i podsmażam mieszając na dość ciemny kolorek.Następnie dodaję cebulę i czosnek mieszając smaże do zezłocenia się cebulki.Zalewam przegotowaną goracą wodą 2cm. ponad stan,dodaję paprykę,kostkę mięsną i duszę do miękkości mięsa.U mnie to było około 30 minut bo karkówka była super świeża. Po tym czasię robię zaklepkę z mąki i wody i dodaję do wywaru mieszając.Gotuję jeszcze 3 minuty i gotowe :) Mozna sobie jeszcze wg.własnego gustu doprawić,ale niekoniecznie.


Podajemy z czym kto lubi . Ja podałam z kaszą i ogóreczkiem :)
                            SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .