Jeżyki Chociaż na grzbiecie szczypiorkowe kolce mają, to każde dzieci je uwielbiają tak jak ja :)
SKŁADNIKI:
- 3-4 jajka ( w zalezności ile dzieci ) ugotowane na twardo
- 1 marchew
- 1/2 cukinia
- 6-7 gałązek szczypiorku (cieniutki)
- rzodkiewka do dekoracji (niekoniecznie)
- majonez winiary (według uznania)
- pomidor
- ziele angielskie na nosek ( w zalezności ile jaj)
- pieprz czarny granulowany na oczka
- wykałaczka (żeby zrobić dziurki)
- sól,pieprz (niekoniecznie)
Ugotowane przestudzone jajka obieramy ze skórek,płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.Z każdego jaja pod lekkim kątem odcinamy małą część żeby mogło swobodnie stać.Robimy dziurki wykałaczką i wkładamy w nie pocięty umyty i osuszony szczypiorek. Następnie robimy oczka z pieprzu i nosek z ziaren ziela angielskiego Warzywa myjemy (marchew obieramy) cukinię,rzodkiewę i pomidorka nie obieramy tylko porzadnie po myciu wycieramy. Wykładamy talerz,na nim rozkładamy pokrojona w cieniutkie paseczki marchewke i cukinię (robimy tzw. łąkę) Na łące kładziemy plastry pomidora i polewamy majonezem. Na gotowe plastry pomidora stawiamy jeżyki,dekorujemy pozostałym majonezem i rzodkiewką :)
Fajna jesteś ,pomysłowa
OdpowiedzUsuńEwa