wtorek, 9 sierpnia 2011

Jeżyki w Majonezie :-)



Jeżyki Chociaż na grzbiecie szczypiorkowe kolce mają, to każde dzieci je uwielbiają tak jak ja :) 


SKŁADNIKI:
  • 3-4 jajka ( w zalezności ile dzieci ) ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinia
  • 6-7 gałązek szczypiorku (cieniutki)
  • rzodkiewka do dekoracji (niekoniecznie)
  • majonez winiary (według uznania)
  • pomidor
  • ziele angielskie na nosek ( w zalezności ile jaj)
  • pieprz czarny granulowany na oczka
  • wykałaczka (żeby zrobić dziurki)
  • sól,pieprz (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane przestudzone jajka obieramy ze skórek,płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem.Z każdego jaja pod lekkim kątem odcinamy małą część żeby mogło swobodnie stać.Robimy dziurki wykałaczką i wkładamy w nie pocięty umyty i osuszony szczypiorek. Następnie robimy oczka z pieprzu i nosek z ziaren ziela angielskiego Warzywa myjemy (marchew obieramy) cukinię,rzodkiewę i pomidorka nie obieramy tylko porzadnie po myciu wycieramy. Wykładamy talerz,na nim rozkładamy pokrojona w cieniutkie paseczki marchewke i cukinię (robimy tzw. łąkę) Na łące kładziemy plastry pomidora i polewamy majonezem. Na gotowe plastry pomidora stawiamy jeżyki,dekorujemy pozostałym majonezem i rzodkiewką :) 




SMACZNEGO :) 


1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .