Jajecznica ze Szypiorkiem a'la Krokiet
- Na jedna osobę :
- 3 jajka kurze
- 1 pęczek szczypior (ten cieniutki)
- 2 łyzki masła
- sól,kolorowy pieprz (wg.uznania)
- Dodatkowo:
- Patelnia - by się przydała ;-)
Szczypior i jajka myjemy. Umyte jajka wbijamy do miseczki. Rozmącamy,dodajemy soł i kolorowy pieprz tyle ile kto lubi. Następnie dosyć drobno siekamy szczypiorek i dodajemy do jaj-mieszamy.Na niedużej patelni (u mnie to była patelnia o srednicy 19 cm ) rozgrzewamy masło.Wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu (nie przekręcając) lecz delikatnie tylko podważając jego brzegi. Jak już jajka do połowy patelni się zetną to smażąc nadal zawijamy delikatnie je w rulonik za pomocą drewnianej czy tam innej szpatułki. Chwilunie jeszcze podsmażamy i gotowe....
Podajemy z pieczywem i np. sałatką z pomidorów.....
Smacznego ;-)))
ależ cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Apetycznie - nie wiem dlaczego, ale patrząc na te zdjęcia zatęskniłam za wiosną :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcająco to trzecie zdjęcie :) mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na sniadanie(chyba moze byc tez pierwsze:))Zdjecia cudowne!
OdpowiedzUsuń