niedziela, 9 sierpnia 2015
Piekielne udka
Baaardzo ostre,a szczególnie ten sos co się z nich wytworzył mmm,pycha :)
Na dwie porcje
* proszę pamietać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy
2 udka z kurczaka
olej do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego
Na marynatę: (składniki w tej ilości jakie ja użyłam)
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki,1 łyżeczka pieprzu czarnego w granulkach, 3 duże obrane ząbki czosnku (polskiego).11 dużych liści bazylii,3 łyżki oleju
Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do blendera i zblenderować-odstawić.
Umyte,osuszone udka ponacinać dość głęboko w paru miejscach.
Gotowe natrzeć porządnie marynatą/wklepać i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na parę godzin,aby przeszły smakiem.
Blaszkę/naczynie posmarować olejem.Ułożyć udka,przykryc folią aluminiową i piec w 180* około jednej godiny.Po upływie tego czasu zdjąć folię i jeszcze chwilkę zapiec i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .