piątek, 30 maja 2014

Łosoś atlantycki teriyaki w pysznym towarzystwie



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY






Łosoś teriyaki jest przepyszny.A podany w towarzystwie fasolki i pomidorków smakuje wybornie.Polecam :)


400g łososia atlantyckiego świeżego ze skórą
sos teriyaki
sok z 1/3 limonki/cytryny
2 spore garście zielonej fasolki szparagowej
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 łyżki dobrego masła
2 łyżki bułki tartej
sól morska,pieprz czarny

Łososia myjemy i pozbywamy się łusek,płuczemy osuszamy i dzielimy na dwie części.
Wkładamy do pojemnika,kropimy limonką lub cytryną i polewamy sosem teriyaki (jak widać na zdjęciu) zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ( w połowie czasu przewracamy łososia na drugą stronę żeby sie dobrze napił sosu ;))
W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy umytą,pozbawioną końcówek fasolkę do miękkości a następnie odcedzamy ją na durszlaku. Pomidorki kroimy na połówki.
Po godzinie wyjmujemy łososia i przekładamy go na rozgrzany grill skóra do dołu i grillujemy najpierw jedną stronę parę minut  a następnie drugą.
Jak ryba jest na grillu to na patelni rozpuszczamy masło ,wrzucamy fasolke wraz z pomidorkami,oprószamy pieprzem i bułką tartą.Smażymy do zrumienienia sie bułki czesto mieszając.
Gotowe warzywa układamy na talerze ,na nie układamy po porcji łososia i podajemy np. z ryżem .
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. jestem strasznym łososiożercą i uwielbiam go w każdej postaci. przepis ląduje na mojej liście :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .