Tak przygotowane papryki najlepiej smakują z ulubionym sosem np.pomidorowym czy grzybowym. Smacznego :-)
3 duże ładne papryki (kolor dowolny)
150g ryżu
250g kapeluszy boczniaków
1 mała papryczka chili
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 duże garście świeżego szpinaku
olej rzepakowy do smażenia
1 garść startego sera mozzarella
Przyprawy wg.uznania:
sól morska,pieprz świeżo mielony,estragon w proszku
Z papryk odcinamy wieczka i usuwamy nasionka-płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy.
Szpinak płuczemy,odsączamy z nadmiaru wody i siekamy go na mniejsze kawałki.
Boczniaki kroimy w paseczki a następnie w kostkę.
Cebulę,papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy boczniaki,cebulę,czosnek i paprykę,Smażymy mieszając do zeszklenia sie cebuli i czosnku.
Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy do jego zwiędnięcia. Całość przekładamy do miski i studzimy.
Dodajemy garść mozzarelli i ryż.Wszystko porządnie przyprawiamy, mieszamy.
Następnie farszem wypełniamy nasze papryki dość mocno ugniatając,aby jak najwięcej farszu weszło i przykrywamy wieczkami.
Smarujemy naczynie żaroodporne olejem,wkładamy papryki i przykrywamy.Pieczemy je w 180*C przez 35 minut i gotowe. (papryki powinny być miękkie ale jednocześnie muszą być lekko chrupkie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .