piątek, 11 kwietnia 2014
Kurczak z groszkiem,porem i cebulką
Taki obiad szybko sie robi i na pewno posmakuje domownikom.
Nawet mój niejadek zjadł obiadek ;)
Kurczak z groszkiem,porem i cebulką
1 podwójna mała pierś z kurczaka bez polędwiczek
500ml rosołu ( ja miałam z kostki,ale oczywiście lepszy domowy)
1 mała cebula
por jasna część około 7-8 cm
1 pełna szklanka groszku mrożonego
3 - 4 duże łyżki stołowe gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
garść posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sól morska i pieprz świeżo mielone ,papryka słodka w proszku wg.uznania
Pierś oczyszczamy,myjemy i osuszamy.Kroimy w kostkę.
Pora oczyszczamy,kroimy na pół wzdłuż a nastepnie w pół krążki,cebulę obieramy i drobno siekamy.
W rondlu lub głębszej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,dodajemy mięso,cebulę i pora. Oprószamy solą,pieprzem i papryką. Smażymy chwilkę,mieszając.
Następnie zalewamy rosołem,dodajemy groszek i natkę pietruszki.Całość gotujemy 10 minut.
Na koniec całość zawieszamy mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody,gotujemy jeszcze minutke i gotowe. Jeśli by było z mdłe można sobie jeszcze doprawić
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z ryżem i ugotowanymi buraczkami pokrojonymi w słupki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smakowity obiadek.
OdpowiedzUsuń