środa, 29 stycznia 2014

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną





Kasza przygotowana w ten sposób była bardzo pyszna.Polecam :-)

Na 3 porcje :
2 duże garście grzybów leśnych suszonych
300g chudej karkówki (3 cieniutkie plastry)
1 papryka czerwona
1 mała cebula lub pół dużej
1 mała garść drobno posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
1oog kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
Przyprawy wg.uznania:
suszone płatki chili,czosnek granulowany,estragon w proszku,przyprawa kebab-gyros,sól morska,sos sojowy ciemny.

Grzyby zalać wodą dodać pół łyżeczki soli i ugotować do miękkości/odcedzić i pokroić je na drobniejsze części.
Mięso umyć,osuszyc i pokroić w drobną kostkę i przełożyć na rozgrzany olej na głębszą patelnię.Cebulę pokroic w kostke i dodac do mięsa.Dodać również wcześniej przygotowane grzyby
Przyprawić wszystko wyżej wymienionymi przyprawami i mieszając smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie przykryć pokrywą ,zmniejszyc ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (od czasu do czasu mieszając).
Kaszę ugotować wg.instrukcji na opakowaniu/odstawić.
Gdy mięso bedzie miękkie dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę i nadal smażyć mieszając do jej zwiędnięcia (żeby była lekko chrupka)
Następnie wsypać kaszę , natkę pietruszki i mieszając trzymać na małym ogniu jeszcze około 3 minuty i gotowe.
Podawać z ulubiona sałatką
Smacznego . . .

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .