niedziela, 24 listopada 2013

Jesiotr smażony w bułce






Rybę zrobiłam na szybko w bułce tartej i powiem że jest przepyszna. W śrdoku ma białe i bardzo delikatne mięso do tego jest bardzo soczysta. Jeszcze mam tą rybę i dzisiaj zrobię w piekarniku zobaczymy czy wyjdzie też taka soczysta :-)


350g fileta z jesiotra (ja miałam świeżego)
1 jajo surowe
sól,pieprz świeżo mielone wg.uznania
olej do smażenia
przyprawa fish masala
bułka tarta do panierowania
sok z połowy limonki

Z jesiotra za pomocą ostrego noża ściągnąć skórę. Uwaga bardzo ciężko ponieważ jej skóra jest bardzo ostra !!!
Umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje (u mnie 6)
Każdą skropić limonką,posolić popieprzyć i posypać przyprawą fish masala.
W naczyniu roztrzepać jajko i kolejno panierować kawałki ryby,najpierw  w jaku póżniej w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor i gotowe . . .
Podajemy z ulubionymi dodatkami...

8 komentarzy:

  1. Rybkę w bułce uwielbiam :) chyba wpadnę do Ciebie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, szkoda, że taka droga! U mnie średnio 30,- za kilo :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko troszkę droga w Lidlu jest lekko ponad 40zł/kg ale raz na jakiś czas warto :-)

      Usuń
    2. Jak się ma 1800,- na m - c to NIE

      Usuń
  3. Znowu pyszna rybka ..mmmm tej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu może kiedys ci sie uda spróbowac :-)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .