Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
380g pstrąga łososiowego- świeżego (filety)
1 małe surowe jajko
1/2 bułki zwykłej
1 mała cebulka
garść posiekanej drobno natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sól morska,pieprz świeżo mielony wg. uznania
Z umytych i osuszonych filetów ściągamy skórę i usuwamy resztki ości za pomocą pincety. Kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki wrzucamy rybę,cebulkę i odciśniętą z wody bułkę.Wszystko razem mielimy,lub osobno to już jak komu wygodniej. Całość przekładamy do misy,dodajemy jajko,natkę pietruszki,solimy i pieprzymy.Gdyby masa była za rzadka można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.Wszystko razem mieszamy i chwilkę chłodzimy w lodówce. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni robimy kuleczki(gdzieś mniej więcej wielkości piłeczki pimpongowej),obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z wszystkich stron,często przekręcając i gotowe.Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru ewentualnego tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy do obiadu z ulubionymi dodatkami :-) Lub jak przekąski na zimno...
SMACZNEGO :-)
Wyglądają obłędnie :) Aż mi się ryby zachciało ...
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńjakie urocze!
OdpowiedzUsuń