piątek, 9 marca 2012

Kurczak z Cukinią i Boczniakami

A u nas dzisiaj lekki obiadek :)

1 średnia pojedyncza pierś z kurczaka
150g boczniaki
2 małe cukinie
2 łodygi selera
4 gałązki nać pietruszki (posiekana)
2 łyżki sos sojowy ciemny
3 łyżki sos chili z czosnkiem Tao-Tao
1/2 łyżeczka pasta curry-czerwona
1 łyżeczka przyprawa do kurczaka-złocista
1 łyżeczka czosnek granulowany
1/3 szklanka wody (przegotowana)
sól,pieprz (wg.uznania)




Umytą pierś kroimy w paski,następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Po upływie piętnastu minut smażymy mięso wraz z marynatą i łyżką oleju na patelni ciągle mieszając.Przekładamy do innego naczynia..Warzywa kroimy w słupki a grzyby w paski.
Do tej samej patelni wrzucamy warzywa i grzyby,dodajemy jedną łyżkę oleju,1/3 szklanki wody(przegotowana).Delikatnie solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy wcześniej usmażoną pierś,wszystko mieszamy-posypujemy natka pietruszki i możemy podawać ....

Podałam z ryżem :-)

2 komentarze:

  1. Ewuś, wspaniały pomysł na kurczaka, serio. Widziałam wczoraj boczniaki i muszę wypróbować w Twojej kombinacji... Buziaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, muszę przyznać że nigdy nie jadłam boczniaków. Czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .