piątek, 20 stycznia 2012

Tymiankowy Morszczuk

A może ktoś ma ochotę na rybkę ?
Wyszła wspaniała i soczysta.Polecam :-)

Potrzebujemy:

  • 2 sztuki morszczuk (tuszki)
  • 2 łyżeczki tymianek
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 3 ząbki czosnku
  • Nać pietruszki (2-3 małe gałązki)
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • 3 plastry masła
  • oliwa do posmarowania naczynia



Rybę myjemy,oczyszczamy i robimy na niej nacięcia w trzech miejscach z obu stron.Czosnek obieramy.Dwa ząbki kroimy na połowe a trzeci w kostkę.W nacięcia wciskamy kawałki masła.Środek ryby solimy i pieprzymy,następnie wkładamy pietruchę i po dwa ząbki przecięte na pół czosnku.Wierzch ryby posypujemy tymiankiem z obu stron.Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Wierzch posypujemy czosnkiem pokrojonym w kostke i kropimy cytryną.Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra) i pieczemy 25 minut. Potem odkrywamy i podpiekamy około 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe. Podajemy z czym kto lubi

 SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Pomimo całego piękna tej potrawy, ja jednak podziękuję... Odziedziczyłam po mamie wstręt do ryb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo jakbym zjadła rybkę!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że znowu szalejesz w kuchni, a ryba w Twoim wydaniu jak zwykle bardzo atrakcyjna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham rybkę, zwłaszcza tak pomysłowo zrobioną

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .