I znowu Boczniaki które uwielbiam :-)
Jako że się troszkę ostatnio obłowiłam boczniakami ,to postanowiłam je zrobic razem z kurczakiem.
Na dwie osoby potrzebujemy :
2 ćwiartki z kurczaka
200g boczniaki
1/2 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe sos chili z imbirem
2 łyzki stołowe sos sojowy-ciemny
1 łyzka stołowa przyprawa do kurczaka
4 łyzki oliwa
sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)
Tutaj pokrótce widac etapy przygotowania :)
Ćwiartki myjemy i kroimy na pół-osuszamy recznikiem papierowym.
Do miski lub innego naczynia wlewamy sos sojowy i sos chili z imbirem-mieszamy.
Osuszone mieso nacieramy solą i przyprawa do kurczaka.Wkładamy do miski z sosami i porządnie je tam taplamy żeby mięso było z każdej strony posmarowane.Czosnek obieramy i kroimy w plastry lub słupki dodajemy do mięsa. Tak przygotowane ćwiartki przykrywamy i wkładamy do lodówki najepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyciągamy.Do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy oliwę i układamy mięso,razem z resztą marynaty.Na mięso wykładamy boczniaki i pocietą w słupki paprykę.Kropimy wierzch jeszcze oliwą i posypujemy pieprzem.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy około 50 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso i przekrecamy je)
Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy.To juz wg. swojego gustu można mniej a jak ktoś lubi bardziej....
Ja podałam z frytkami,sałatą i pomidorem :-)
Hm, nie mam boczniaków ale mam za to cały słoik suszonych grzybów leśnych, myślisz że to dobry zamiennik w przypadku braku tych pierwszych grzybków? :)
OdpowiedzUsuńmezczyzna-gotuje,powiem Ci że pojęcia nie mam bo z leśnymi grzybami nie próbowałam bo raczej ich nie posiadam :( Może lepiej spróbuj z pieczarkami bedzie bezpieczniej ;) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszności... boczniaków nie mam, ale jestem w posiadaniu kurek :-)) Ten sos chili z imbirem mnie intryguje.
OdpowiedzUsuń