środa, 7 września 2011

Kolorowy Gulasz

Dzisiaj na obiad zaserwowałam dla moich bliskich pyszny gulasik ;)

Potrzebujemy :

2 polędwiczki wieprzowe
 1 papryka zielona
 1 papryka czerwona
 1 papryka żółta
 1 zabek czosnku
 1 mała cebulka
 1 ząbek czosnku
 4 duże pieczarki
 2 pomidory (mocno dojrzałe)
 2 łyżki margaryny
 maka + woda (do zawieszenia sosu,to już wg.uznania)
 1 kostka mięsna (winiary)
 1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
 2 łyżki sos sojowy ciemny
 2 łyżki delikat do mięs
 sól,pieprz wg.uznania


Poledwiczki myję ,obieram z błonek i osuszam ręcznikiem papierowym.
Następnie kroje w plasterki i potem jeszcze na pół.Papryki i pomodory równiez myję,z pomidorka sciągam skórki i kroję wszystko w kostke .Pieczarki obieram kroje w paski.Cebulke i czosnek obieram i drobno siekam.W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mieso na rozgrzany tłuszcz.Posypuje papryka słodka,,delikatem ,sola i troszke pieprzem.(mieszam od czasu do czasu) Gdy mieso zaczyna robic sie na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smaże do zezłocenia sie cebuli i czosnku.Po tym czasie zalewam gorąca woda,wrzucam pokrojone wszystkie warzywa ,kostkę mięsną i sos sojowy. Gotuję wszystko do miekkości mięsa i warzyw. Następnie łaczę mąkę z wodą i energicznie mieszam żeby mi sie kluchy nie porobiły. Zalewam wywar gotuje jeszcze 2 minutki (mieszając) i gulasz gotowy.

Smacznego . . . .

Podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym :-)

1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .