Dzisiaj na obiad zaserwowałam dla moich bliskich pyszny gulasik ;)
Potrzebujemy :
2 polędwiczki wieprzowe
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 zabek czosnku
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
4 duże pieczarki
2 pomidory (mocno dojrzałe)
2 łyżki margaryny
maka + woda (do zawieszenia sosu,to już wg.uznania)
1 kostka mięsna (winiary)
1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
2 łyżki sos sojowy ciemny
2 łyżki delikat do mięs
sól,pieprz wg.uznania
Poledwiczki myję ,obieram z błonek i osuszam ręcznikiem papierowym.
Następnie kroje w plasterki i potem jeszcze na pół.Papryki i pomodory równiez myję,z pomidorka sciągam skórki i kroję wszystko w kostke .Pieczarki obieram kroje w paski.Cebulke i czosnek obieram i drobno siekam.W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mieso na rozgrzany tłuszcz.Posypuje papryka słodka,,delikatem ,sola i troszke pieprzem.(mieszam od czasu do czasu) Gdy mieso zaczyna robic sie na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smaże do zezłocenia sie cebuli i czosnku.Po tym czasie zalewam gorąca woda,wrzucam pokrojone wszystkie warzywa ,kostkę mięsną i sos sojowy. Gotuję wszystko do miekkości mięsa i warzyw. Następnie łaczę mąkę z wodą i energicznie mieszam żeby mi sie kluchy nie porobiły. Zalewam wywar gotuje jeszcze 2 minutki (mieszając) i gulasz gotowy.
Smacznego . . . .
Podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym :-)
mniam mniam mniam :
OdpowiedzUsuń