środa, 13 kwietnia 2016

Indyk z marchewką,cukinią i grzybami mun





Taki obiad na szybko,ale bardzo smaczny :)
Na dwie mniejsze porcje lub jedną ogromną ;)



udziec z indyka około 15o-2oog (bez skóry)
1 marchewka
1/2 cukinii
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
5g grzybów mun
olej do smażenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawy:
sól,pieprz,sos sojowy ciemny,papryka słodka w proszku,curry

Umyte i osuszone mięso kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w pół krążki,czosnek w kosteczkę. Marchew i cukinię w słupki (paseczki tzw. julienne)
Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso wraz z cebulą,dobrze doprawiamy solą,pieprzem,papryką,sosem sojowym oraz 1 łyżeczką curry. Mieszając smażymy około 5 minut,następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Całość zalewamy wodą,tylko do zakrycia mięsa. Dorzucamy marchewkę,przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy marchew będzie lekko miękka dorzucamy cukinię i grzyby. Gotujemy do lekkiego zwiędnięcia cukinii. Całość zawieszamy mąką ziemniaczaną i gotowe.
Podajemy np. z makaronem czy ryżem to już jak kto woli.
Smacznego...

4 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .