czwartek, 28 kwietnia 2016
Spaghetti z cukini z jajkiem,szparagami i rzodkiewką
Spaghetti z cukini z jajkiem,szparagami i rzodkiewką
Składniki :
1 średnia cienka cukinia
4-5 szt. rzodkiewek
6 szt. szparagów (zielonych)
2 jajka kurze ugotowane na twardo
kilka krążków cebuli
2 łyżki słonecznika łuskanego
olej do smażenia
Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleuj i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą. Smażymy wszystko 3-4 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki,obieramy obieraczką do warzyw i gotujemy 4-5 minut w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru,przelewamy zimną wodą. Kromy je na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka kroimy w ósemki.
Rzodkiewki kroimy w krążki.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Na talerz/półmisek wykładamy cukinię na nią krążki cebuli,rzodkiewkę,szparagi i jajka. Całość kropimy olejem/oliwą (jak kto woli) i posypujemy ziarnami słonecznika i gotowe.
Podajemy np z grzankami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .