czwartek, 28 kwietnia 2016

Spaghetti z cukini z jajkiem,szparagami i rzodkiewką







Spaghetti z cukini z jajkiem,szparagami i rzodkiewką






Składniki :


1 średnia cienka cukinia


4-5 szt. rzodkiewek


6 szt. szparagów (zielonych)


2 jajka kurze ugotowane na twardo


kilka krążków cebuli


2 łyżki słonecznika łuskanego


olej do smażenia








Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleuj i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą. Smażymy wszystko 3-4 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.


Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki,obieramy obieraczką do warzyw i gotujemy 4-5 minut w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru,przelewamy zimną wodą. Kromy je na mniejsze kawałki.


Ugotowane jajka kroimy w ósemki.


Rzodkiewki kroimy w krążki.


Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.


Na talerz/półmisek wykładamy cukinię na nią krążki cebuli,rzodkiewkę,szparagi i jajka. Całość kropimy olejem/oliwą (jak kto woli) i posypujemy ziarnami słonecznika i gotowe.


Podajemy np z grzankami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .