sobota, 25 lipca 2015
Smażony halibut z warzywami curry
Smaczny i delikatny obiadek :-)
Na trzy porcje.
halibut świeży (filet bez skóry- 350g)
sok z cytryny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 mała (młoda cukinia) u mnie żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mała garść posiekanego koperku
olej do smażenia
mąka kukurydziana
Przyprawy wg.uznania:
sól,świeżo mielony pieprz,curry,sos sojowy ciemny
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,dzielimy na 3 porcje. Kropimy sokiem z cytryny,solimy i oprószamy pieprzem-odstawiamy. Przed samym smażeniem panierujemy w samej mące kukurydzianej.
Umyte warzywa kroimy.
Cebulę w krążki,czosnek drobno siekamy a papryki i cukinię w średnią kostkę.
Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej,wrzucamy w/w warzywa,przyprawiamy ile lubimy,dodajemy posiekany koperek-mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do ich miękkości-odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy porcje ryb na złoty kolor z obu stron.
Na talerze wykładamy uduszone warzywa na nie kładziemy po porcji ryby i podajemy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .