280g łososia norweskiego
1 kulka mozarelli (startej na tarce o średnich oczkach)
200g makaronu (u mnie wstążki)
1 ząbek czosnku (przecisniety przez praskę)
3 duże garście lisci jarmużu
1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku
sok z cytryny
olej do smażenia
Przyprawy wg.uznania
sól,pieprz świeżo mielony,sos teriyaki
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakowaniu-odstawić.
Z łososia zdjąć skórkę i podzielic na dwie porcje.Umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i delikatnie natrzeć sosem teriyaki -odstawić.
Na patelni rozgrzać olej dodać posiekany jarmuż i czosnek.Doprawić solą,pieprzem i poddusić do lekkiej miękkości.
Do miski przełożyć wcześniej ugotowany makaron,dodać mozzarellę,koperek,jarmuż i wymieszać (można sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem)
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wkładamy makaron na niego układamy porcje łososia,przykrywamy i pieczemy w 180*C przez 25 minut i gotowe.Pod koniec można jeszcze odkryć i jeszcze chwilkę zapiec.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego :-)
Pyszności u Ciebie Ewciu:) Zapraszam na konkurs :)
OdpowiedzUsuń