poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Farfalle z warzywnym spaghetti i jajkiem




Przepis bierze udział w konkursie 
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY




Danie szybko się robi jest smaczne,kolorowe i syte. Nawet córka zjadła ze smakiem.Polecam :-)


Farfalle z warzywnym spaghetti i jajkiem

Na 2 porcje:

150g makaronu typu Farfalle z Lubelli
2 kurze jajka
1 średnia cukinia
po pół z dużych papryk (czerwonej,zielonej,żółtej)
2 garście poszatkowanej kapusty pekińskiej
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
estragon w proszku,sól morska i pieprz czarny świeżo mielone

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu,płuczemy zimną wodą,odcedzamy i odstawiamy.
Warzywa porządnie myjemy i osuszamy.
Cukinie kroimy w długie cienkie paseczki (za pomocą specjalnego nożyka)
Papryki również w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej ,wrzucamy cukinię,papryki i pekinkę,oprószamy solą,pieprzem oraz estragonem. Smażymy mieszając do lekkiej chrupkości warzyw.
W tym czasie jak warzywa się smażą na drugiej patelni przygotowujemy jajko sadzone które lekko posypujemy natką pietruszki.
Na talerze wykładamy po porcji makaronu,na makaron warzywne spaghetti a na nie jajo sadzone,posypujemy listkami natki pietruszki  i podajemy.
Smacznego.

4 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .