Zapiekanka jest bardzo smaczna i do tego baaardzo syta. Nawet mój niejadek zjadł całą porcję.Polecam :-)
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i warzywami
400g makaronu świderki (fusilli - Malma)
1 mała cukinia
1 mała papryka czerwona
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
200g żółtego sera (u mnie gouda)
200g boczku parzonego
natka pietruszki drobno posiekana
olej rzepakowy
3 kurze jajka
Przyprawy wg.uznania:
sól morska,pieprz ,płatki suszone chili
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu/odstawiamy.
Wszystkie warzywa myjemy,osuszamy. Ser ścieramy na tarce o większych oczkach.
Pieczarki kroimy w plasterki,cukinię,paprykę,boczek i cebulę kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju i wrzucamy wszystkie warzywa i boczek.Doprawiamy solą,pieprzem i płatkami chili.Smażymy od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu/odstawiamy.
Jajka wbijamy do miski,dodajemy ser żółty (troche zostawiamy sobie do posypania na wierzch) i mieszamy.
Ugotowany makaron przekładamy do garnka,dodajemy warzywa z patelni i jajka z serem.Mieszamy całość i jeszcze ewentualnie sobie doprawiamy.
Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch posypujemy serem i natką pietruszki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C przez 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilkę zapiekamy i gotowe...
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :-)
Pyszna, ja gotuję makaron trochę krócej niż na opakowaniu, bo jeszcze dojdzie w czasie zapiekania. Super pomysł na zapiekankę!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) na szczęście nie rozpadał sie :-)
Usuńwygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziekuje Evi,już lecę do Ciebie :)
OdpowiedzUsuń