czwartek, 20 lutego 2014
Żeberka z ziemniakami i cukinią
Dostałam przyprawy od Skworcu.pl i wczoraj zaczełam je testować. Na pierwszy ogień poszła przyprawa
Shoarma czerwona. Przyprawa jest świetna i super nadaje sie do mięs.
Na 3 porcje :
800g żeberek wieprzowych
2 cukinie (750g)
ziemniaki średnie (900g)
1 duża cebula
olej rzepakowy
Przyprawy :
1 duża łyżka przyprawy shoarmy czerwonej,reszta wg. uznania: przyprawa do ziemniaków,tymianek suszony,płatki chili,sól morska ziołowa,czosnek granulowany
Żeberka umyć,osuszyć i podzielić na części. Do miski wsypać shoarme czerwoną,płatki chili,sól morską ziołową,czosnek granulowany,dodać olej i wymieszać. Przygotowaną "papkę" porządnie wetrzeć w każdy kawałek mięsa i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić na 4 lub każdy na pół.Cukinię wyszorować,przekroić na połowy,wydrążyć miąższ i pokroić na grubsze kawałki.Cebulę obrac pokroic na 4 części.
Na dno szybkowara wlać 3 łyżki oleju,włożyc ziemniaki i cukinię.Całość posypać przyprawą do ziemniaków,solą morską ziołową i tymiankiem-wymieszać i odstawić.
Wyjąć żeberka z lodówki,rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i na dużym ogniu je podsmażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do szybkowara na ziemniaki i cukinię.
Przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z ulubioną surówką / sałatą.
Smacznego . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .