środa, 12 lutego 2014
Gulasz z kapustą i pieczarkami
Gulasz wyszedł bardzo smaczny,mięsko miękkie i apetyczne. Wystarczy 15 minut i mamy gotowe danie :)
Ja swój gulasz podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym . . .
Na 4 porcje :
400g chudej karkówki
6 dużych pieczarek
3 wielkie garście posiekanej kapsty
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
200ml bulionu z kostki mięsnej
3 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy wg.uznania:
suszony rozmaryn,papryka czerwona w proszku,czosnek granulowany,płatki chili,sól morska ziołowa (młynek Kamis)
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na spore kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Do szybkowara wlać olej,dodać mięso,cebulę i wyżej wymienione przyprawy.Smażyć mieszając aż cebula zmięknie a mięso się zarumieni. Dodać pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć.Posypać mąką,zamieszać i wlać wywar.Wrzucić kapustę,ziele angielskie i listki laurowe,całość jeszcze raz zamieszać. Szybkowar przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut i gotowe. Zdjąć szybkowar z ognia,odparować i można podawać . . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .