piątek, 24 stycznia 2014
Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą
Polędwiczki smakuja wybornie,są mięciutkie,soczyste,z tym farszem to po prostu niebo w gębie-Polecam :)
Na 4 porcje po dwa kawałeczki :
500g polędwiczki wieprzowej
olej rzepakowy
1 kulka sera mozzarelli
szpinak 200g
1 duży ząbek czosnku
masło 2 czubate łyżki
drobno posiekana natka pietruszki mała garść
Przyprawy na marynatę wg.uznania:
marynata staropolska,papryka słodka mielona,pieprz,sól morska ziołowa,świeży tymianek (listki),olej
Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić przez folię tłuczkiem.
Do naczynia dodać wszystkie przyprawy na marynatę + olej i wymieszać.
Następnie każdy plaster mięsa natrzeć nią z obu stron.Ułożyć jeden na drugim,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2h.
Na patelni rozpuścić masło,dodać szpinak i drobno posiekany czosnek,lekko posolić i smażyć do odparowania płynu/odstawić.
Po 2 godzinach wyjąć mięso i na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć z obu stron.
Następnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę i nakładać na każdy plaster mięsa po porcji farszu.Na farsz poukładać pokrojone plastry sera,posypać natką pietruszki,przykryc folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. po tym czasie odkryć ,lekko zapiec i gotowe.Podajemy od razu po przygotowaniu . . .
Smacznego . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .