poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ogniste golonki





Pyszna ,ostra,rozpływająca sie w ustach  goloneczka mmm :)


2 golonki wieprzowe ok. 350g każda
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
1/3 szklanki wina półwytrawnego/czerwonego
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przyprawy wg.uznania:
Sól morska,płatki chili,przyprawa do gyrosa,papryka słodka w proszku,świeże igiełki(listki) rozmarynu,olej

Golonki myjemy i osuszamy.W każdej  ostrym nożem robimy nacięcia w skórze (jak najwięcej/odstawiamy

Do naczynia dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wyżej wymienione przyprawy i olej (ja dałam sporo płatków chili).Całość mieszamy na jednolitą papkę.

Następnie tym smarowidłem nacieramy porządnie golonki ,wkładamy do misy,przykrywamy i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyjmujemy golonki i przekładamy do wysmarowanego naczynia olejem.Wlewamy wino dodajemy jeszcze dwie gałązki rozmarynu przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości  (u mnie wystarczyło  2h)  W trakcie pieczenia od czasu do czasu wyjąć,obrócić i podlać sosem jaki się wytworzył.Jak mięso będzie już na tyle miękkie odkrywamy,zapiekamy i możemy podawać  z ulubionymi dodatkami . . .

5 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci na ich widok! A z czego są te kwiaty, zielone to rozmaryn, a płatki? Cebula, rzodkiew?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko,kwiatuszki są zrobione z korzenia pietruszki.Dzięki :)

      Usuń
  2. Świetne goloneczki. Ale była uczta.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. włśnie zaczynam robić. Szukałam przepisu. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że wyjdzie i posmakuje :) Pozdrawiam . . .

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .