wtorek, 14 stycznia 2014
Karp smażony
Karp w tej wersji co roku znajduje sie na moim stole wigilijnym i nie tylko ,bo tego wcinałam wczoraj ,ale był pysznyyy mmm :-)
1 filet świeżego karpia ze skórką (600 g)
sok z połowy cytryny
pieprz
bułka tarta do panierowania
1 jajko
sól,pieprz
0,5 szklanki oleju do smażenia
Filet umyć porządnie pod bieżącą wodą,jak są łuski to oskrobać,następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą (wstawic do lodówki na pół godz.)
Po tym czasie wyjąć z lodówki zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i możemy podawać.
Smacznego . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Usuwasz ości? Bo inaczej to dzieciom trudno zjeść.
OdpowiedzUsuńNiestety nie :/ a dzieciom przed podaniem można obrać z ości i po sprawie :)
Usuń