niedziela, 12 maja 2013
Roladki z karkówki
Moja dzisiejsza propozycja na obiad to pyszne roladki z karkówki :)
Polecam . . .
Roladki z karkówki
4 plastry ładnej mięsistej karkówki b/k
1 słoiczek pieczarek w zalewie solnej 290g (one sa pokrojone w cieniutkie plasterki)
15-20 cm pora jasna część
6 czubatych łyżek startego żółtego sera np. gouda
2 łyżki oleju
Przyprawy:
przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany,sól,pieprz świeżo mielone wg.uznania
1 jajo surowe + bułka tarta do panierowania + olej do smażenia
Pieczarki odsączamy na durszlaku,przepłukujemy pod bierzącą wodą-odstawiamy do odsączenia.
Pora kroimy w krążki i przesmażamy na oleju do lekkiego zwiędnięcia-odstawiamy.
Umyte i osuszone plastry mięsa rozbijamy najlepiej przez folię żeby nie podziurawić mięsa na cieniutkie płaty. Każdy płat przyprawiamy w/w przyprawami.
Do miski dodajemy pieczarki,pora,ser.Doprawiamy solą,pieprzem i całość mieszamy na jednolitą masę.
Na każdy płat mięsa wykładamy porcję farszu i zawijamy najpierw boki a nastepnie w rulon.
Panierujemy w roztrzepanym jaku a następnie w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złoto-brązowy kolor żeby w środku nie były surowe,odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smacznie słoneczne te twoje roladki
OdpowiedzUsuń