środa, 15 maja 2013
Pierś kurczaka w pomidorach
Dzisiaj serwuje pyszną pierś zapiekana w pomidorach.Zapraszam na poczęstunek :)
Pierś kurczaka w pomidorach
1 mała podwójna pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
4 duże pieczarki (pokrojone w plasterki)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżeczki włoskiej przyprawy ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili (ja miałam Aglio,Olio e Chili)
3 garście sera żółtego startegro na tarce o grubszych oczkach
sól i pieprz świeżo mielone wg. uznania
masło do wysmarowania blaszki lub naczynia zaroodpornego
Z umytych i osuszonych piersi kurczaka odcinamy polędwiczki i każdą kroimy na pół po przekątnej żeby wyszły 4 porcje. Każda porcję lekko rozbijamy tłuczkiem.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka,czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka z obu stron.
Do miski wlewamy pomidory dodajemy pieczarki,czosnek posiekany,bazylię,włoską przyprawę,troszkę soli oraz pieprzu.Całość mieszamy.
Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy część pomidorów na nie układamy porcje mięsa,na mięso wylewamy resztę pomidorów.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C grzanie góra 30 minut.Po upływie tego czasu odkrywamy folię ,dodajemy po całości ser żółty i zapiekamy jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera i gotowe.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego . . . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow, ciekawy przepis. Koniecznie muszę sprawdzić w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńA prosze bardzo,mam nadzieję ze posmakuje :) Pozdrawiam Ewa
UsuńPo delikatnej modyfikacji przepisu muszę stwierdzić, że posmakowało. Tylko jest mały problem miałem ugotować tę pierś na wieczór na kolacje dla Narzeczonej jak wróci z pracy a tu niewiele z tego całego dania zostało, ale dogotuje trochę makaronu i powinno starczyć. Chociaż muszę przyznać, że pojawiła się myśl aby zjeć wszystko, zrobić coś innego i ściemnić że nie było w sklepie wszystkich składników :-)
OdpowiedzUsuńMichał jesteś szalony (ale pozytywnie) hihi ;) Nie wiem co zmodyfikowałeś ale mam nadzieję że mi powiesz . No i cieszę się że smakowało :) Ewa . . .
UsuńEwa, drobna modyfikacja tj. nie użyłem przyprawy z chili (kombinowanie z chili mi nie służy) oraz czosnku w proszku. Zamiast tego papryka słodka w proszku i więcej czosnku naturalnego. Zapomniałem także kupić pieczarek, więc potraktowałem to jako znak aby zrobić bez :-)
UsuńNic nie szkodzi ważne że narzeczonej smakowało :-)
UsuńRobie dzisiaj, własnie czekam az sie upiecze :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że posmakuje :) pozdrawiam Ewa . . .
OdpowiedzUsuń