sobota, 27 kwietnia 2013
Karkówka w pomidorach
Dzisiaj zapraszam na pyszną karkóweczkę :)
Odrobina pikanterii nie zaszkodzi :)
Karkówka w pomidorach
3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)
Puszka pomidorów krojonych (400g)
25cm pora jasna część
8 dużych pieczarek
1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)
1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)
1 łyżeczka bazylii suszonej
3 łyżki dobrego oleju
Przyprawy:
sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania
Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu.
Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę.
Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki.
Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i tzrymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oczywiście, że odrobina pikantności nie zaszkodzi :) zjadłabym z ochotą.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię karkóweczkę w sosie pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńAle karkóweczka! Dawno, oj dawno nie jadłam mmmm ślinka cieknie! Szalona Evito- blogerze tygodnia (na widok zdjęcia uśmiech miałam od ucha do ucha), pozdrawiam Cię cieplutko :)
OdpowiedzUsuńZenitku cieszę sie że mogłam Cie rozbawić hihi ;D
OdpowiedzUsuń