Moja wersja papryczek faszerowanych :-)
1/2 kg papryki czerwonej podłużnej (nazwę zapomniałam)
300g mięso mielone - mieszane
1 średnia cebula
3 łyżki margaryna zwykła
2 torebeczki ryżu (200g)
sól,pieprz wg.uznania
Każdą paprykę kroimy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne (opłukujemy pod bieżącą wodą,odstawiamy do osuszenia)
Ryż gotujemy wg.wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy margarynę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę na złoty lekko kolor.
Kiedy ryż juz jest gotowy odsaczamy torebki i przesypujemy ryż do miski.Dodajemy mięso mielone oraz podsmażoną cebulę.Wszystko solimy i pieprzymy.Całość dokładnie mieszamy.
Pózniej kazdą połówkę faszerujemy przygotowanym farszem i przekładamy na wysmarowaną lekko olejem blachę od piekarnika i pieczemy w 180*C około 30 minut (grzanie -góra,trzecia półka od góry)
Pod koniec pieczenia możemy posypać serem żółtym,ja tego nie zrobiłam bo córka nie chciała.Podałam z sosem pomidorowym . . . .
Uwielbiam faszerowaną paprykę, gdy czas na nią i sezon:)))
OdpowiedzUsuńjak zawsze u ciebie smacznie i kolorowo.
OdpowiedzUsuńCoś mi internet zaszfankował więc piszę jeszcze raz bo może ten początek komentarza poleciał do Ciebie:), a jak nie to trudno :)Powiem krótko wygląda cudnie !!!
OdpowiedzUsuńDroga Imienniczko z Dolnego Śląska (czyli mojego regionu, bo jestem wrocławianką)!
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie to! przepisy miłe, łatwe i przyjemne :)
Twój blog jest świetny, adresy "pokrewne" też interesujące!
Papryczkę faszerowaną robię już drugi raz w ciągu 10 dni i wcale nie mam dosyć. Zmodyfikowałam ją troszkę, bo miałam do zagospodarowania pieczarki, więc je dodałam do zeszklonej cebuli i wydaje mi się, że był to niezły pomysł.
Pozdrawiam, obiecuję, że odwiedzę Twoją stronkę jeszcze nie raz...
No i fajnie bardzo się cieszę :) A zawsze mozna cos od siebie dodać i bedzie pyszniutko...
UsuńBuziaki i miłego dnia Evi :-)