Że ostatnio kiełbasa mnie znudziła,więc tym razem zrobiłam fasolkę z boczkiem i mięsem.
Mmmmmmm wyszła pycha ;)
* 1/2 kg fasola Jaś
* 45 dag. karkówki
* 35 dag wędzonego boczku
* 3 łyżki koncentrat pomidorowy
* 1 duża cebula
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz ewentualnie vegeta (wg.uznania)
* ziele angielskie (4-5 kulek)
* liść laurowy (2 listki)
* 2 płaskie łyzeczki majeranek
* 1/2 łyżeczki chili w proszku
* kostka rosołowa
* 1 - 2 łyzki śmietany 18%
* tłuszcz do smażenia
* mąka opcjonalnie (ok.1-2 łyżki)
Fasolę moczymy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej,listków laurowych i ziela angielskiego. Cebulę,boczek , karkówkę , czosnek i cebulkę kroimy i wysmażamy na patelniu. Po podsmażeniu dodajemy do pół miękkiej fasolki.Gotujemy jeszcze wszystko do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy,majeranek sól i pieprz oraz chili. Mąkę rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem smietany i zagęszczamy fasolkę (pogotować jeszcze 3 miniuty i gotowe)
Podajemy z pieczywem.....
SMACZNEGO . . . . . . .
U mnie najlepszą fasolkę robi mama... I jak zobaczyłam Twoją od razu nabrałam ochoty - ciekawi mnie ta karkówka, bo u mnie się nie dodaje :)
OdpowiedzUsuńJustyś,spróbuj a na pewno nie pożałujesz :) Dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńna te jesienne chlody takie danie jest idealne:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ty chyba lubisz to samo co ja! :)
OdpowiedzUsuńHmmmm,cebulka z jajkiem,fasolka...same smakołyki u Ciebie:)Narobiłaś mi wielkiego smaka!
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam takiej fasolki! A kiedyś za nią przepadałam, dziękuję za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńczy zgodziła się Pani na wykorzytsanie zdjęcia:
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=503578133046529&set=a.445059678898375.1073741828.444730275597982&type=1&theater
pytam, bo moje też wykorzystali bez jakiegokolwiek pozwolenia!!!!
Dziękuje za cynk,już do nich napisałam żeby usuneli.Pozdrawiam Ewa :)
Usuń