piątek, 16 września 2011
Roladki z Kalafiorem i Fetą
Dzisiaj na obiad zrobiłam roladki . A co .. Fajny farsz smakował nam ,może i innym zasmakuje :)
Potrzebujemy :
2 płaty miesa z indyka ( z piersi)
6-7 rózyczek kalafiora
1 ząbek czosnku
6 gałazek nać pietruszki (posiekać)
1 plaster ser feta (ok.2cm)
2 łyzki smietana 18%
przyprawa do kurczaka (wg.uznania)
papryka czerwona słodka też (wg.uznania)
olej do smazenia około 1/2 szklanki
sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)
Z tej porcji farszu wychodzi na 6 roladek :)
Na zdjęciu są widoczne pokrótce etapy przygotowania :-)
Mieso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na cieniutko przez folię żeby nie podziurawić. Posypujemy solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka.Kalafior rozrywamy na różyczki ma być 6 lub 7 sztuk i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minut. Przecedzamy na durszlak żeby sie odsączył.Czosnek obieramy i drobno siekamy.Odsączonego kalafiora i czosnek wkładamy do garnka i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Po czym przekładamy do małego garnka lub rondelka,dodajemy plaster fety,2 łyzki śmietany,posiekaną nać pietruszki (doprawiamy lekko) i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż sie nam ser roztopi (ciągle mieszając) Odstawiamy do wystygnięcia.Na każdy płat mięsa wykładamy porcję masy kalafiorowej porządnie zawijamy (mozna sobie pomóc wykałaczką-ja nie potrzebowałam) obsypujemy papryką w proszku żeby potem miały ładny kolorek,i wkładamy do lodówki na 1 godzinę żeby nam się uleżały.Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolorek (Uwaga !!! na małym ogniu zeby w środku doszły do siebie ) i gotowe .
Podajemy z czym kto lubi ...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajowe,moje smaki,pozdrawiam.Maja38.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńroladki pierwsza klasa, mniam.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, super pomysł na pyszny obiad :).
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
Czy śmietana to ma być kwaśna czy słodka? :)
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% (kwaśna) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń