czwartek, 8 października 2015

Sos z maślaków sitarzy




  • Może nie sa takie aromatyczne jak prawdziwe maślaki,ale i tak smakowały wybornie :-) Jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma ;)

700g kapeluszy sitarzy (średnich)
1 mała cebula
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka margaryny
sól,świeżo mielony kolorowy pieprz wg.uznania

Grzyby kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok.30-35 minut odcedzamy na durszlaku.
W rondlu topimy margaryne i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i całość smażymy jakieś 5-7 minut.
Podlewamy gorącą wodą,tak aby przykryła grzyby.Doprawiamy solą,pieprzem i chwilkę gotujemy.
Całość zabielamy śmietaną (rozmąconą z niewielką iloscią wody oraz soli-żeby śmietana się nie zważyła) i gotowe.
Wykładamy na miski/talerze,posypując dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Np.z pieczywem czy ziemniakami i surówką.
Smacznego :)

2 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .