700g kapeluszy sitarzy (średnich)
1 mała cebula
200g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka margaryny
sól,świeżo mielony kolorowy pieprz wg.uznania
Grzyby kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok.30-35 minut odcedzamy na durszlaku.
W rondlu topimy margaryne i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i całość smażymy jakieś 5-7 minut.
Podlewamy gorącą wodą,tak aby przykryła grzyby.Doprawiamy solą,pieprzem i chwilkę gotujemy.
Całość zabielamy śmietaną (rozmąconą z niewielką iloscią wody oraz soli-żeby śmietana się nie zważyła) i gotowe.
Wykładamy na miski/talerze,posypując dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Np.z pieczywem czy ziemniakami i surówką.
Smacznego :)
A u nas w zagłębiu grzybowym nie ma w ogóle grzybów, buuuu:-(
OdpowiedzUsuńSame pyszności
OdpowiedzUsuń