poniedziałek, 22 czerwca 2015

Botwinka z ziemniakami




  • Przed samym zagotowaniem sie zupy dodać 2 łyżki octu,wtedy zupa nie straci koloru :) troszke mi się śmietana zważyła ale to nic ;) Zupa najlepiej smakuję jak trochę postoi i odsapnie sobie ;)

1 pęczek botwinki razem z buraczkami
2 młode marchewki
4 młode średnie ziemniaki
2 listki laurowe
3 kulki ziela ang.
2 ząbki czosnku
1/2 średniego pęczeka kopereku (drobno posiekanego)
120g śmietany 18% 
sól,pieprz,ocet wg.uznania

 Liscie i łodygi  botwinki umyć,osuszyć.Łodyżki pokroić na drobniejsze kawałki a liście posiekać.Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić-ziemniaki w kostkę a marchewki w krążki.
Do garnka włożyc buraczki,łodyżki , ziemniaki oraz listki laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą ok.2,5l,lekko osolić (przed samym zagotowaniem sie zupy dodać 2 łyżki octu,wtedy zupa nie straci koloru) i gotować do miękkości ziemniaków.Jak już bedą miękkie dodac posiekane liście,koperek i obrane ząbki czosnku,pogotować jakieś 7-8 minut a nastepnie zawiesic całość śmietaną (śmietanę wlać do kubka lekko posolić dodać 2-3 łyzki wody i porządnie wymieszać,dodać odrobinę gorącego wywaru jeszcze raz wymieszać  i całość połączyc z zupą) doprawić jeszcze solą,pieprzem i ewentualnie octem, zamieszać i odstawić.

Smacznego . . .