sobota, 20 czerwca 2015

Prosta zupa kalafiorowa


  • Zupa najlepiej smakuje jak sobie chwilę postoi (odsapnie) i nabierze smaku ;) można dodać więcej natki pietruszki,ja nie dałam ze względu na moja córkę bo jej nie znosi ;)

(na 3l)

2 marchewki
2 pietruszki
4 średnie ziemniaki
1 udko z kurczaka
1/4 selera (korzeń)
1/2 średniego kalafiora
2 listki laurowe
4 kulki ziela ang.
4-5 kulek pieprzu ziarnistego
1 łyzka posiekanego koperku
2 łyzki posiekanej natki pietruszki
śmietana 18% 200g + łyżka mąki
sól,pieprz


Warzywa obieramy i myjemy, marchew i pietruszkę kroimy w krążki,kalafiora dzielimy na rózyczki,ziemniaki w kostkę a seler może zostac w całości.

Do garnka wrzucamy udko zalewamy wodą,dodajemy wszystkie warzywa oprócz kalafiora.Dodajemy łyżeczkę soli i zagotuwujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,pieprz ziarnisty i ziele ang.

Jak ziemniaki lekko zmiękną dodajemy kalafiora,natkę i koperek.Gotujemy do miękkości kalafiora.

Następnie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Na koniec jeszcze doprawiamy żeby nie była mdła i gotowe. Smacznego :)