sobota, 6 czerwca 2015

Łazanki po "naszemu"






  • Wersja łazanek które lubi moja młoda ;)

Makaron łazankowy 400g
300g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1/2 margaryny zwykłej
300g pieczarek
1 łyżka przyprawy do bigosu (niekoniecznie)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Przyprawy wg.uznania (pieprz świeżo mielony,sól)

Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakaowaniu,przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku - odstawiamy
Kapustę szatkujemy,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z listkiem,zielem ang.i przyprawa do bigosu. Gdy jest miękka odcedzamy na durszlaku.
Pieczarki kroimy w plastry lub w ósemki,cebulę kroimy w kostkę.
W rondlu rozpuszczamy margarynę i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami do odparowania płynu.Następnie dodajemy kapustę i całość smażymy mieszając około 5 minut.
Na koniec dodajemy makaron,całość doprawiamy porządnie pieprzem oraz solą,mieszamy i gotowe.
Podajemy od razu po przygotowaniu Smacznego :)