piątek, 10 kwietnia 2015

Gulasz wołowy na grzańcu






Pyszny,uwielbiam. Bez cebuli i czosnku ale smakuje rewelacyjnie :)



500g wołowiny (u mnie udziec)
750 ml bulionu wołowego
1/2 szklanki wina grzanego (typu :Zbójeckie grzane korzenne)
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 łyzki dobrego oleju
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
sól,pieprz swieżo mielony wg.uznania

Umyte,osuszone mięso kroimy w średnią kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso mieszając z wszystkich stron,aby zamknąć jego pory.
Następnie wlewamy wino,mieszając od czasu do czasu odparuwujemy go. Całość zalewamy bulionem,dodajemy zielę ang.,listki laurowe,troszkę soli,pieprzu i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (u mnie jakieś 1,5 godz.)
Gdy wołowina jest miękka zaciągamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i gotowe.
Podajemy np. z kaszą i buraczkami

Smacznego :-)