piątek, 30 stycznia 2015

Jesiotr w sosie pomidorowym







Jesiotr jest pyszną rybą.Polecam :-)


500g jesiotra (świeży płat ze skórą)
1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka tymianku
sok z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przyprawy wg.uznania
sos sojowy ciemny,sól,pieprz

Rybę porządnie umyć pod bieżącą wodą,osuszyć i pokroić na kawałki.
Skropić cytryną,posolić i oprószyć pieprzem

Pomidory z puszki przelać do miski dodać sos sojowy,czosnek przeciśniety przez praskę,tymianek i natkę pietruszki-wymieszać

Naczynie zaroodporne wysmarować olejem,wylać na spód połowę sosu pomidorowego.
Ułożyć kawałki ryby i polać resztą sosu. Przykryć folią aluminiową i piec w 180*C przez 25-30 minut (to zależy jaki gruby mam płat ryby) i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

Prosta pomidorowa z ryżem




Ulubiona zupa mojej córki ale na drugi dzień jak jest gęsta i łycha w niej stoi hihi ;D

2 udka z kurczaka
100g ryżu
2 marchewki średnie
1 duża pietruszka
1/3 średniego selera
1 cebula
2 liski laurowe
3 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
1 łyżka śmietany 18%
koncentrat pomidorowy wg.uznania
sól,pieprz,maggi wg.uznania

Oczyszczone , umyte udka kroimy na pół i wkładamy do garnka (u mnie 3l) i zalewamy zimną wodą.Gotujemy i zbieramy szumowiny do tąd aż przestaną wypływać.Zmniejszamy ogień i dodajemy sól,listki i kulki ziela angielskiego oraz   obrane,umyte i pokrojone warzywa (kroimy jak kto lubi) i cebulę przypieczoną .Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy wypłukany (parę razy w zimnej wodzie) ryż i posiekaną natkę pietruszki i gotujemy do miękkości ryżu.Doprawiamy  solą,pieprzem oraz maggi
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy,gotujemy aż się rozpuści,dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną wody,chwilkę gotujemy i gotowe.
Smacznego :)