czwartek, 8 stycznia 2015

Parzony udziec z indyka






Parzony udziec z indyka


1 sztuka udżca z indyka (u mnie waga 1,2 kg)

Przyprawy wg.uznania

sól,pieprz czarny,ziele angielskie mielone,listki laurowe mielone,gożdziki mielone

Dodatkowo:

folia spożywcza,nici,termometr

Z udżca pozbyć się skóry , kości i zbędnych tłuszczów.

Umyć ,osuszyć i rozbić tłuczkiem ile się uda.

Gotowe mięso doprawić porządnie w/w przyprawami.

Zawinąć ciasno w roladę ,owinąć folią spożywczą i związać porządnie nicią.

Gotowy wałek parzyć w 80-85 * C tyle ile warzył ( ja parzyłam 1 godzinę i 20 minut)

Po tym czasie wyjąć,odwinąć z folii,ostudzić.Zimną roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki i na rano mamy pyszne mięsko do kanapek...

Smacznego :-)

 

Żeby rolada nam się nie rozpadała,możemy po całości delikatnie posypać ją żelatyną spożywczą