i filmik ;D
Łosoś wyszedł pysznyyyyy !!!. Nie dodawałam soli ponieważ sos teriyaki jest już sam w sobie słony.Ale jak ktoś lubi bardziej na słono to po wierzchu możemy go sobie oprószyć solą . . . .
Na 2 porcje potrzebujemy:
350g łososia świeżego ze skórą
1 słodka pomarańcza
1/2 cytryny
2 łyżki sosu teriyaki
pieprz świeżo mielony
Umytego i osuszonego łososia dzielimy na dwa kawałki (wzdłuż,wszerz- jak lubimy)
Do szklanki wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.Dodajemy 2 łyżki sosu teryiaki-mieszamy.
Porcje ryb oprószamy pieprzem.
Na spód plastikowego pojemnika wlewamy połowę sosu i wkładamy łososia po czym polewamy go resztą sosu (soku) i wkładamy do lodówki na 2 godziny. W połowie tego czasu przekręcamy rybę żeby dobrze się napiła soku.
Po dwóch godzinach wyjmujemy rybę z zalewy i grillujemy na rozgrzanym grillu (wcześniej wysmarowanym olejem) z obu stron i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam swojego łososia z ryżem i pomidorami.
Smacznego . . . .